Denne maskinen produserer 2.000 tonn ferdigvarer om dagen

Tron Gevelt viser vaskeanlegget

NOMAS NYTT tok en prat med driftsleder Tron Gevelt om hvordan den avanserte innretningen fungerer.

Trond: La meg begynne med den delen som vi kaller «vaskeren».

– Kjør på.

– Det starter med at vi blander gode og dårlige masser i en «resept». Massene blir deretter matet inn i selve vaskeverket. Herfra fortsetter de inn i spyle- og sikteanlegget, hvorfra massene kommer ferdig spylt ut på bånd. I neste fase blir vann og sand pumpet opp og igjennom to sykloner, hvis hovedfunksjon er å separere slammet og etterpå pumpe dette over i et eget basseng. Her tilsettes et stoff som gjør at slammet synker ned, mens vannet blir brukt om igjen i produksjonen.

– Avansert! Men «vaskeren» klarer allikevel ikke brasene helt alene, er det riktig?

– Det stemmer. Etter hvert viste det seg at vaskeanlegget ikke maktet å vaske singelen helt rein.

– Og løsningen ble?

– Å montere en «skrubber»

– Som fungerer hvordan?

– Skrubberen skrur singelen oppover ved hjelp av to store aksler med «vinger». Parallelt tilsettes store mengder vann som renner nedover i massene, deretter over i en avvannings-sikt som splitter singelen i to. Dvs. splitter dem i fraksjonene «8-16» og «16-22».

– Imponerende! Og med det er jobben gjort?

– La meg legge til at slammet og avfallet blir pumpet tilbake til vaskeverket og gjennom syklonene, hvor de blir behandlet ytterligere en gang.

Andre saker

Fra grus til gull – full klaff hos NOMAS

Artikkelen ble opprinnelig publisert av NAV Jobbservice Drammensregionen. Les originalartikkelen på LinkedIn I juni 2022 arrangerte NAV Jobbservice Drammensregionen jobbmessen Last Thursday. Denne