Denne maskinen produserer 2.000 tonn ferdigvarer om dagen

Tron Gevelt viser vaskeanlegget

NOMAS NYTT tok en prat med driftsleder Tron Gevelt om hvordan den avanserte innretningen fungerer.

Trond: La meg begynne med den delen som vi kaller «vaskeren».

– Kjør på.

– Det starter med at vi blander gode og dårlige masser i en «resept». Massene blir deretter matet inn i selve vaskeverket. Herfra fortsetter de inn i spyle- og sikteanlegget, hvorfra massene kommer ferdig spylt ut på bånd. I neste fase blir vann og sand pumpet opp og igjennom to sykloner, hvis hovedfunksjon er å separere slammet og etterpå pumpe dette over i et eget basseng. Her tilsettes et stoff som gjør at slammet synker ned, mens vannet blir brukt om igjen i produksjonen.

– Avansert! Men «vaskeren» klarer allikevel ikke brasene helt alene, er det riktig?

– Det stemmer. Etter hvert viste det seg at vaskeanlegget ikke maktet å vaske singelen helt rein.

– Og løsningen ble?

– Å montere en «skrubber»

– Som fungerer hvordan?

– Skrubberen skrur singelen oppover ved hjelp av to store aksler med «vinger». Parallelt tilsettes store mengder vann som renner nedover i massene, deretter over i en avvannings-sikt som splitter singelen i to. Dvs. splitter dem i fraksjonene «8-16» og «16-22».

– Imponerende! Og med det er jobben gjort?

– La meg legge til at slammet og avfallet blir pumpet tilbake til vaskeverket og gjennom syklonene, hvor de blir behandlet ytterligere en gang.

Andre saker

Pressebilde av Lars Hæhre og Anders Høiback

HI Entreprenører endrer navn til Infra Group

Anleggskonsernet HI Entreprenører er morselskapet til Hæhre Entreprenør, Isachsen Anlegg, Contur og Norsk Massehåndtering (NOMAS). Konsernet skifter nå navn til Infra Group