Hopp til innhold
30. september 2024

NOMAS i gang med gjenvinning av gravemasser

I mai i fjor kjørte NOMAS i gang sitt nye massegjenvinningsanlegg på Ryghkollen i Drammen, og frem til nå har det vært i full drift med vasking av stedlig masser. Nå har Infra Group-selskapet NOMAS fått tillatelse til å gjenvinne rene og forurensede masser i klassene 1-5 på det moderne anlegget som har kostet over 100 millioner kroner. Daglig leder i NOMAS, Ole Terje Letmolie, sier at dette er svært viktig både for NOMAS, og ikke minst for regionen med tanke på at 300.000 tonn med gravemasser nå kan gjenvinnes hvert år istedenfor å kjøres til deponi.

– Dette er en milepæl for oss. Det er et stort behov i regionen for å kunne ta imot og gjenvinne masser. Fremover vil gravemasser som ellers ville blitt som avfall å regne, bli brukt om igjen som fullverdig vare. Det er også flere positive effekter av å kunne benytte resirkulerte varer i kombinasjon med stedlige masser, blant annet for å drøye bruken av jomfruelig sand og stein som er en ikke fornybar ressurs, uttaler Letmolie.

I tillegg til mottak og gjenvinning av masser leverer NOMAS pukk og grus i ulike fraksjoner til prosjekter primært på Østlandsområdet. For å imøtekomme kravene fra myndigheter og byggherrer har NOMAS et betydelig antall nullutslippslastebiler i sin transportflåte.

– Vi har som klar strategi å kunne levere på hele verdikjeden som innebærer mottak, gjenvinning, produksjon og transport. I tillegg har vi kompetanse og utstyr til å optimalisere massehåndtering ute i prosjekter. Kort fortalt er hele vår forretningside basert på å sikre en forsvarlig og mer ressurseffektiv håndtering og produksjon av masser – og miljø og klimahensyn ligger til grunn alle våre satsingsområder og investeringer, avslutter Letmolie.