Utviklet av Prege
Bærekraftig utvikling er et komplekst begrep. Uttrykket rommer både en miljømessig, økonomisk og sosial dimensjon. I tiden vi lever i skal de fleste former for ressursutnytting være bærekraftig. Bedrifter, offentlige myndigheter og norsk organisasjonsliv – «alle» bekjenner seg til prinsippet om bærekraftig utvikling.
Men hva menes egentlig med begrepet? Hvordan fylle det med konkret innhold?
Noen ser konturene av store, grønne vekstmarkeder, og posisjonerer seg deretter. Mens andre rigger seg for mer desentraliserte, mindre løsninger. Atter andre skjeler til Jens Stoltenbergs berømte 2007-nyttårstale hvor han erklærte at Norge skulle bli først og størst på rensing av klimagassen CO2, proklamerer storstilte «månelandingsprosjekter».
Jeg kan røpe at også hos NOMAS, er det snart duket for en bærekraftlanding av den storstilte sorten. Iallfall for oss.
Mer om begivenheten senere.
Kanskje kan alle disse spørsmålene om bærekraft virke meningsløse, nå som Europa står midt i en krig. Mange som er opptatt av bærekraft har nok de siste ukene stilt seg spørsmålet om hvordan fokus på bærekraft i bedriftene påvirkes av først koronakrisen, og like i halen på denne, krigen i Ukraina.
Krigstilstand, sanksjoner og stadige pandemiutbrudd vil fortsette å skape bølger i økonomien. Forsinkelser, råvaremangel og økte priser er tidens melodi, og vil være det i uoverskuelig fremtid. Erfaringer fra finanskrisen viser at bærekraft virker å havne litt i bakleksa, når økonomisk vekst er truet.
I NOMAS liker vi å tro at vi er såpass fremoverlent-bygd, at sistnevnte er en renspikket umulighet. Sagt på en annen måte, bakleksa får andre ta seg av.
Denne våren er det 35 år siden Gro Harlem Brundtland og FNs kommisjon for miljø og utvikling la fram rapporten «Vår Felles Framtid», som introduserte målet om en bærekraftig utvikling.
2022 er på mange måter året hvor NOMAS` starter sin tidsregning. Året hvor vår bærekraftige utvikling, starter for fullt.
Og det er riktig å si at den starter med et brak – når vi i løpet av høsten kjører i gang vårt nye gjenvinningsanlegg. Kjøpsavtalen med finske Metso Outotec ble signert like før påske. For å låne litt store ord fra tidligere nevnte Jens S.: etableringen av et hypermoderne og bærekraftig gjenvinningsanlegg ved NOMAS` hovedkvarter på Ryghkollen utenfor Mjøndalen, er vår månelanding.
Intet mindre.
Av andre spennende landinger i NOMAS den siste tiden kan nevnes den til vårt nye styremedlem Sunniva Rose, fysiker med doktorgrad i kjerne – og energifysikk. I denne utgaven av NOMAS Nytt kan du lese hvorfor hun takket ja til å bli en del av NOMAS-kollektivet.